Een wenskaart vilten, borduren en draadtekenen.

Gepubliceerd op 21 december 2023 om 10:00

Mensen die een bijzondere plaats innemen in ons leven verdienen ook een bijzondere wenskaart. Naar die mensen stuur je niet zomaar een e-card of een berichtje. Voor hen probeer je iets persoonlijks te maken waaruit je liefde en waardering blijkt. Door de jaren heen hebben we heel wat van die kaarten ontworpen. 

 Gevilte kaart met draadtekening                                        

Bij deze kaart werd een onderlaag van vilt gebruikt. De bloemen werden door droog-vilten aangebracht en omlijnd door met de vrije hand te stikken. De kleurrijke garens werden aan de compositie toegevoegd door draden op te naaien wat ook gekend staat als couching. Enkele decoratieve details werden toegevoegd door het borduren van Franse knopen. Het vilten werkje wordt op de kaart gelijmd en dan rondom vastgestikt.  

Hand geborduurd klein meisje 

Een klein hand-geborduurd werkje staat altijd leuk op een kaartje. Het is aangeraden om eerst een tekening te maken van wat je wil borduren en goed rekening te houden met de afmetingen van de kaart waarop je het werk wil aanbrengen. Iets borduren vraagt wel meer tijd dan het maken van een vilten kaart.
Voor het borduren van het meisje werd de running stitch of lopende steek en de Franse knoop gebruikt. Het is altijd interessant om fantasie-of bijzondere garens bij de hand te hebben. Deze zorgen voor een apart effect zoals te zien in de hoed.

Hand-geborduurd Hollands huis 

Voor het borduren van het Hollandse huis werd de lopende steek gebruikt. Om de rand van de topgevel te accentueren werd de Franse knoop gebruikt. Het huis is omgeven door een typische Hollandse voortuin waar terug door het gebruik van de Franse knoop alles meer leven en dimensie krijgt. 

Lentebloemen

Wie handig is met de naaimachine kan deze goed gebruiken om met draad te tekenen. We maakten eerste een foto van de wilde bloemen in onze achtertuin en gebruikten die als voorbeeld voor de tekening. De tekening werd aangebracht op een zijden stof die ingekleurd werd met kleurpotloden. De stof werd vervolgens in een borduurring gezet en met de vrije hand bestikt om er de bloemen en het gras op aan te brengen. Deze techniek wordt draad-tekenen of thread painting genoemd. 

Boeken van Alison Holt 

We vonden heel wat inspiratie voor het maken van kaartjes in de boeken van Alison Holt. Ze is een genie op het domein van machinaal borduren. Weet je dat je zelfs 3D bomen kan maken met de naaimachine? In het book ‘Machine Embroidered Flowers, Woordlands and Landscapes’, toont Alison Holt stap voor stap hoe je te werk gaat. Na het maken van vele bomen dachten we dat het mooi zou passen op een wenskaartje.

Kerstkaartjes met gemengde technieken 

Soms heb je geen inspiratie voor het maken van een uniek kaartje. Geen nood je kan altijd inspiratie opdoen op plaatsen zoals Pinterest. 

Voor deze drie kaartjes werd een 3D boom gebruikt en twee bomen gemaakt met een kettingsteek. De sterren aan de nachtelijke hemel werden geborduurd met de ‘pijlpunt’ steek of arrowhead stitch en kleine lopende steken. De grassen werden geïnspireerd door het boek free from embroidery with judith baker montano

Rouwkaart

De meeste kaarten die we maken zijn bedoeld voor blijde gebeurtenissen. Maar in het leven zijn ook heel wat momenten waar troost en medeleven nodig zijn. Een gepast persoonlijk kaartje kan veel betekenen voor iemand die door een moeilijke periode gaat. Het toont dat je echt bent begaan. Dit kaartje werd gemaakt om medeleven te betuigen bij het overlijden van familie. De achtergrond is een stukje stof dat wat ingekleurd werd. De geknakte bloem is een draad-tekening die met de vrije hand werd gestikt. 

 

Uit ervaring weten we dat deze bijzondere wenskaarten niet achteloos bij de vuilnis belanden. Dikwijls worden ze ingekaderd of krijgen ze een aparte plaats in huis. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.